Crítica: Joanot – Una adaptació de «Tirant Lo Blanc» a La Vilella

Crítica: Joanot - Una adaptació de

Nota: 9 sobre 10

Basada en l’obra de Joanot Martorell, Tirant lo Blanc, Joanot, que vam poder veure a la sala Vilella del Poble Sec de Barcelona, ens apropa a la novel·la, però no conforme amb això en trasllada a la vida del propi autor, que és igual o més novel·lesca que la del personatge que surt de la seva ploma.

Amb un estil molt acurat, però accessible, l’actor i dramaturg Joan Nave, dóna veu i es transforma en el noble cavaller Joanot Martorell, en un punt crític de la seva vida, en el moment en que vell i pobre, però sense deixar de banda la seva audàcia, es dirigeix a casa de Mossén de Galba a empenyorar el seu manuscrit de Tirant lo Blanc.

Joan Nave (Benissa, 1978), a més de ser actor i filòleg de formació, és director de la companyia Esclafit Teatre, una jove companyia del País Valencià, que aposta per fer una recuperació dels autors clàssics. El mateix actor, és també autor del llibre homònim Joanot, publicat per l’editorial Bromera al 2017.

El tarannà corrosiu i el to còmic presents a Joanot

En aquesta original proposta, destaquem el rigor històric amb que l’autor s’apropa al personatge de l’autor de la novel·la, i també el tarannà corrosiu i el to còmic que aplica el propi Joan Nave, als diferents personatges que representa.

Al públic, li arriba amb escreix, el vigor d’una novel·la que va inspirar a Cervantes i a Shakespeare, de la qual no se n´ha fet però prou ressò, i que val la pena que sigui coneguda millor.

Els personatges de Tirant lo Blanc, apareixen al llarg de l’obra com a fantasmes filtrats pel cap del mateix Joanot, en una mena de malson creatiu. Un per un, aniran desfilant, davant dels nostres ulls, i ens transportaran als amors, a la vida de la cort, a les batalles i als viatges del cavaller Tirant.

Un cavaller que el mateix Joanot Martorell, esbossa com el primer heroi de carn i ossos, modern i tocant de peus a terra, donant com a fruit, la primera novel·la de cavalleria que s’allunya del to fantasiós i solemne de les novel·les anteriors, per recrear un heroi amb els vicis i virtuts d’un home contemporani a l’autor de la novel·la.

Joanot, un cavaller del segle XV molt proper

La manera amena de representar els personatges i l’autor, va fer que gaudíssim força de l’obra, i que ens apropéssim a la menys coneguda biografia de l’autor de Tirant lo Blanc, Joanot Martorell, a les seves aventures amoroses, a les lluites que va tenir per conservar les seves terres i el seu poder, a la seva caiguda i pèrdua de tot el que tenia, i en definitiva, a la història d’un home que va viure i escriure fa més de cinc-cents anys, però amb inquietuds i problemes, que el fan proper al món actual.

Joanot, en definitiva, ens va apropar amb rigor, pedagogia i humor, a una de les obres cabdals de la literatura en llengua catalana, Tirant lo Blanc. El resultat doncs: tota una joia clàssica per gaudir i per aprendre!!


Crítica: Joanot - Una adaptació de

Ester M. González

Ester M González es una apasionada del mundo del arte y de la cultura. Nacida en Barcelona, actualmente trabaja como pintora abstracta y realiza exposiciones en diferentes galerías de arte de la ciudad condal. Apasionada de la danza y de las artes escénicas, tiene una visión crítica y muy completa de la agenda cultural de la ciudad condal.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *