Crítica: Fun Home – Arriba a Barcelona un dels grans èxits de Broadway

Nuestra opinión

Crítica: Fun Home - Arriba a Barcelona un dels grans èxits de Broadway

Nota: 8.5 sobre 10

El nou projecte Onyric del Teatre Condal inicia temporada amb el musical Fun Home, basat en la novel·la il·lustrada autobiogràfica d’Alison Bechdel. L’obra, publicada el 2006 amb gran èxit, explica com la protagonista i autora descobreix la veritable orientació del seu pare després de la tràgica mort d’aquest.

L’Onyric del Teatre Condal inaugura temporada amb el musical «Fun Home»

Gràcies a un llarg procés d’adaptació, el musical basat en aquest còmic es va estrenar a l’off-Broadway el 2013 i el 2015 va guanyar 5 Tonys. La música és de Jeanine Tesori, el llibret i les lletres de Lisa Kron i l’adaptació al català de Marc Gómez i Daniel Anglès, director artístic de l’Onyric.

A través dels records de l’Alison (Mariona Castillo) coneixem la peculiar familia Bechdel. Sobretot la relació de l’autora amb el seu pare Bruce (Daniel Anglès) i la influència d’aquest en el despertar sexual de l’Alison que se sent atreta per les dones. Fun Home és el primer musical protagonitzat per una lesbiana.Sense poder-ho evitar ens preguntem com la família determina l’orientació sexual dels seus membres.

Interpretacions de luxe a Fun Home, el musical

Tres actrius interpreten l’Alison Bechdel en diferents moments de la vida. Una Alison adulta (Mariona Castillo), que des del faristol passa les pàgines del còmic i assumeix els rols de narradora i protagonista. L’Alison universitària (Clara Solé) que gairebé sense adonar-se se sent atreta per una dona.

I la petita Alison, interpretada per tres nenes diferents – com demana la normativa laboral – que no és capaç d’entendre el comportament del seu pare, un homosexual que no vol sortir de l’armari. Un home que viu una doble vida amb el consentiment de la seva dona, la Helen (Pilar Capellades) que prefereix ignorar la realitat.

Crítica: Fun Home - Arriba a Barcelona un dels grans èxits de Broadway

«Fun Home» és el primer musical protagonitzat per una lesbiana

Sota la direcció musical de Miquel Tejada, la qualitat vocal dels intèrprets-cantants no planteja dubtes així com la bellesa de les peces que canten – com “Not Too Bad” o “Party Dress” entre moltes d’altres.

Daniel Anglès, en el paper del patètic Bruce, té una sobrada experiència en musicals, a més de ser el director de l’escola Aules. Per la seva banda, Mariona Castillo va guanyar el premi butaca del 2015 per la seva actuació a “Les dones de Guido Contini” que vam poder veure la temporada passada al Maldà.

Un dels punts forts de Fun Home és l’actuació dels tres nens (en realitat nou), en el paper dels germans Bechdel. Vaig quedar bocabadada davant la interpretació de Noa Flores (Alison nena) que, malgrat la seva joventut, està en tot moment a l’alçada dels companys més experimentats. Un aplaudiment especial per a ella.

El ritme de Fun Home és lleuger i intercala text i música però, com sol passar en els musicals, el pes de Fun Home recau en la partitura (suposo que trobar el punt just d’equilibri és difícil). Per això en alguns moments l’argument sembla fluix i enrevessat a causa dels freqüents flash-back però això no desllueix el resultat final.

L’espectacular escenografia a càrrec de Raquel Ibort, Marc Salicrú i Marc Udina ocupa tota la paret posterior i ens recorda una vinyeta atapeïda d’objectes que contextualitzen els records de l’Alison. Tant de la funerària que dirigeix en Bruce com el llit on l’Alison viu la primera experiència sexual lesbica amb la Joan (Júlia Jové).

Encara que no sóc habitual dels musicals, agraeixo l’impuls del projecte Onyric per part del Grup Focus. Em trec el barret davant d’aquesta producció que de ben segur, no ha estalviat esforços econòmics per portar a Barcelona una de les obres de Broadway. Esperem que sigui el primer de molts èxits, que doni vida als nostres escenaris i estengui a casa nostra l’afició pels musicals.

Dades tècnique de FUN HOME, Onyric-Teatre Condal

  • Basat en la novel·la gràfica d’Alison Bechdel
  • Música: Jeanine Tesori
  • Llibret i lletres: Lisa Kron
  • Direcció: Daniel Anglès
  • Direcció musical: Miquel Tejada
  • Adaptació al català: Daniel Anglès i Marc Gómez
  • Escenografia i vestuari: Raquel Ibort, Marc Salicrú, Marc Udina
  • Repartiment:
    Mariona Castillo: Alison Bechdel
    Daniel Anglès: Bruce Bechdel
    Pilar Capellades: Helen Bechdel
    Clara Solé: Alson jove
    Júlia Jové – Joan
    Marc Andurell: Roy / Mark / Pete / Bobby Jeremy
    Lara Kate Albertos / Noa Flores / Mariona Lleonart : Alison nena
    Ferran Alegre / Aleix Colomer / Daniel Pérez: Christian Bechdel
    Miquel Camps / Jan Galivan / Stel•la Tarradellas: John Bechdel
  • Una producció de NO DAY BUT TODAY

Crítica: Fun Home - Arriba a Barcelona un dels grans èxits de Broadway

Lluïsa Guàrdia

Filòloga per la UAB i activista cultural. Amant de totes les expressions culturals: cinema, teatre, música, exposicions, lectura ... Màster en Gestió Cultural. (UOC-UdG). Col·legiada pel Col·legi per Periodistes (per exercici professional), membre de l'Associació de Protocol i Relacions Institucionals, sòcia del Cercle de Cultura i membre del Consell de Públics del TresC (al 2023) M'encanta llegir i escriure o, per descomptat, anar al teatre.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *