L’espectacle més vist al Grec 2019 va ser Jerusalem, una obra dirigida per Julio Manrique i protagonitzada per Pere Arquillué. Després de l’èxit obtingut a aquest festival, ara torna a l’escena barcelonina, concretament, al Teatre Romea on es podrà veure Jerusalem del 14 de novembre al 6 de gener del 2020.
Jerusalem es tracta d’una versió en llengua catalana d’aquest text escrit per Jez Butterworth. Una adaptació sorprenent i transgressora que va aconseguir un gran èxit tant entre el públic com entre la crítica especialitzada.
Jerusalem, una obra dirigida per Julio Manrique i protagonitzada per Pere Arquillué
Pere Arquillué es transforma en Johnny «el gall» Byron, el protagonista de Jerusalem, una peça romàntica que compta amb un antiheroi rebel i inconformista.
Juntament amb Arquillué, damunt l’escenari ens trobem amb altres actors i actrius reconeguts de l’escena actual com: Elena Tarrats, Chantal Aimée, David Olivares, Marc Rodríguez, Víctor Pi, Guillem Balart, Adrian Grösser, Anna Castells, Clara de Ramon i Albert Ribalta.
A Jerusalem ens trobem amb una història que celebra el caos, el desordre i la llibertat Una comèdia que ens sitúa a l’antiga Anglaterra i que ens convida a reflexionar sobre les utopies. El muntayge dirigit per Julio Manrique està inspirat en la lletra d’una cançó creada per Sir Hubert Perry al 1916 i que partien d’uns versos de William Blake. Una cançó que va ser un dels himnes anglesos.
Sinopsi de Jerusalem, l’obra que arriba al Teatre Romea
Aquesta obra de teatre ens a una localitat rural d’Anglaterra. És el dia de Sant Jordi, el patró del país, i Johnny «el gall» Byron es troba en una complicada situació: les autoritats el volen expulsar de casa seva per poder construir al terreny on té casa seva.
Johnny és un antiheroi i, degut al seu caràcter, s’ha convertit en l’home més odiat del poble però, també, en el més estimat. Un personatge amb una personalitat molt marcada que, o bé t’encanta, o bé odïes. Un Falstaff del nostre temps que es droga, que es rebel·la contra l’autoritat, que té una actitut de passotisme extrem…
L’obra de Jerusalem és un retrat de la Gran Bretanya que perd la seva pròpia essència i que maltracta a les poblacions rurals. En paraules del propi Manrique:
» (Jerusalem és) Un conte punk amb danses morris i reines de maig, i drogues i versos i riures i cants, que conté l’energia necessària per moure una muntanya i després s’enlaira, lleugera, ingràvida, com la darrera nota que desafina un borratxo, travessant la nit. I també és, com solen ser-ho les grans obres, misteriosa, fonedissa i inabastable.
Com un truc de mans, com una fada que s’esvaeix enmig del bosc. El bosc frondós, exuberant i màgic d’Anglaterra. El paisatge mític, ancestral, dels boscos d’Anglaterra. El bosc de Sherwood. El bosc d’Arden. Tots els boscos. El lloc on es perden les ànimes abans de tornar-se a trobar. Jerusalem és el bosc i el bosc és “el Gall”.
Julio Manrique
Un muntatge impressionant
Jerusalem compta amb una posada en escena impressionant i que compta amb un extens repartiment protagonitzat per 13 actors i actrius. Tot pensat per poder explicar-nos una història que s’ubica a Gran Bretanya, un país que perd el contacte amb la seva essència més personal i pròpia.
Jez Butterworth és el creador de l’obra Jerusalem que es va presentar al West End de Londres i va aconseguir un gran èxit. Ara, arriba a Barcelona de la mà de Julio Manrique en una versió catalana adaptada per Cristina Genebat. L’estrena oficial al Teatre Romea serà el proper 20 de novembre després d’haver-se estrenat prèviament a l’edició 2019 del Festival Grec de Barcelona.
Pere Arquillué encarna a un personatge decadent i patètic, carregat de valentia que conmou als espectadors. Durant més de 3 hores es podrà gaudir d’un espectacle apoteòsic amb un repartiment de luxe i un dels directors més reconeguts de l’actualitat: Julio Manrique.
Crítiques de la premsa
«Arquillué está que se sale. Uno de sus mayores y mejores trabajos.»
Marcos Ordóñez, El País
«Una obra abassegadora en tots el sentits.»
Santi Fondevila, Ara
«Volcànic Arquillué.»
Manuel Pérez i Muñoz, El Periódico
Fitxa artística
- Autor: Jez Butterworth
- Traducció: Cristina Genebat
- Direcció: Julio Manrique
Repartiment:
- Pere Arquillué com a Johnny Byron “El Gall”
- Elena Tarrats com a Fedra
- Chantal Aimée com a Sra. Fawcett / Dawn
- David Olivares com a Sr. Parsons / Troy Whitworth
- Marc Rodríguez com a Ginger
- Víctor Pi com a Professor
- Adrián Grösser com a Lee
- Guillem Balart com a Davey
- Anna Castells com a Pea
- Clara de Ramon com a Tanya
- Albert Ribalta com a Wesley
- Jan Gavilan i Max Sampietro com a Mark