La Mercè 2021: 150 anys, concerts, i la cultura popular al centre

la merce barcelona

La Mercè bufa 150 espelmes enguany en una edició especial amb reserva prèvia i aforament limitat, del 23 al 26 de setembre. Posant èmfasi en la tradició i la cultura popular, La Mercè 2021 ofereix més d’un centenar de concerts i més de 500 activitats entre tots els festivals que la conformen.

Mercè 2021: la informació imprescindible

La festa de La Mercè arriba als 150 anys en una celebració adaptada a la pandèmia. Les seves més de 500 activitats, entre les quals 114 concerts i l’emblemàtic Piromusical, són gratuïtes, però caldrà reservar entrada a la web del festival. Els diversos espectacles i activitats tindran lloc entre les 10:45h i no més tard de les 00:30h, i les entrades es dividiran per espais i franges horàries (sessions de matí, de tarda, i de vespre), enlloc de correspondre a activitats individuals.

La Festa Major de Barcelona es configura com a macrofestival, englobant diversos festivals i espectacles com les mostres de cultura popular, el Mercè Arts de Carrer, el Festival BAM (Barcelona Acció Musical), Acció Cultura Viva, i el cicle Música Mercè. La reserva d’entrades es farà de manera esglaonada segons els espectacles oferts per cada festival, començant amb els del Festival BAM i Acció Cultura Viva el 14 de setembre. Les seguirà Música Mercè i Cultura Popular el dia 15, i Mercè Arts de Carrer el dia 16, amb un màxim d’entre dues i tres entrades per reserva (3 per Cultura Popular i Mercè Arts de Carrer; 2 per la resta).

Seguint la línia de les últimes edicions, La Mercè 2021 descentralitzarà els seus espectacles, repartint-los per 23 espais en set districtes diferents de la ciutat, entre els quals s’hi troben la Plaça Reial, el Moll de la Fusta, el Teatre Grec, l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, o l’Estadi Olímpic. El Piromusical també repetirà la fórmula de l’any passat, i es dividirà en quatre ubicacions diferents amb la idea que el màxim nombre de barcelonins el puguin gaudir des de casa, el 26 de setembre.

La programació musical

Seguint l’interès per la cultura popular i la tradició de La Mercè d’enguany, l’edició de La Mercè 2021 ofereix concerts i espectacles de 114 grups i artistes musicals amb una atenció especial al talent local i estatal. Tanmateix, la ciutat convidada d’aquest any, L’Havana, assegurarà també la presència estrangera a la cartellera.

Entre aquestes propostes musicals hi trobem noms com Oques Grasses, Buhos, 31 FAM, Les Amazones d’Afrique, Núria Graham, Joana Serrat, Hidrogenesse, Pau Vallvé, Judit Neddermann, Samantha Hudson, Clara Peya, Stay Homas, Maria del Mar Bonet, Porto Bello, Roba Estesa, Suu, Gemma Humet, Carmen Linares, Maria Hein, Carlota Flâneur, Bikôkô, Sofia Gabanna, Ed Maverick, la Banda Municipal de Barcelona, o l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, entre molts d’altres.

Les entrades són gratuïtes, però cal recordar la reserva prèvia i l’esmentada divisió dels espais i franges horàries, que permetrà al públic de gaudir de més d’un concert en una sola reserva. L’aforament màxim dels espectacles serà de 3000 persones, i el públic haurà de seguir els concerts assegut.

Una Mercè més popular que mai

La Festa de la Mercè té una història llarga amb vincles centenaris amb la patrona de la ciutat. No obstant això, La Mercè 2021 es considera la 150ena edició d’aquesta festivitat, ja que l’any 1871 va ser el primer en què va passar a ser organitzada per l’Ajuntament de Barcelona com a Festa Major de la ciutat.

Les activitats de cultura popular com les cercaviles, els gegants, o els falcons són de les més esperades i emblemàtiques de la Festa Major. És per això que aquest any es vol posar un accent especial a la cultura popular a través d’una cavalcada popular que consistirà en una desfilada pel Passeig de Gràcia de les tradicions encarnades per unes 200 entitats de Barcelona, el dia 24 de setembre.

El pregó de La Mercè 2021, programat pel 23 de setembre, comptarà amb una figura mítica de la història de la ciutat: Custodia Moreno Rivero. Gràcies al seu activisme veïnal, Custodia Moreno va ser una figura clau en la lluita contra el barraquisme del barri del Carmel, i en la millora de les condicions de vida dels veïns. El seu pregó marcarà així l’inici d’unes festes més populars que mai.

No tan local, però no per això menys especial, és el cartell de la festa d’enguany, realitzat per la il·lustradora francesa Malika Favre, resident a Barcelona, qui ha exhibit les seves obres a publicacions com The New Yorker, Vogue España, o The Parisianer. En ell, Barcelona s’hi veu representada com una reina mediterrània amb tocs propis de la tradició i arquitectura de la ciutat.

Per a reservar les entrades als espectacles, consultar la programació completa, i descobrir més informació sobre aquesta 150ena edició de La Mercè, dirigiu-vos a la pàgina web de la festa.

Erola Puigsech

Llicenciada en Llengües i literatures Modernes (francès i alemany), he viscut i estudiat per tot Europa des d’Oxford fins a Múnic, Montpeller o Berlín, però Barcelona segueix robant-me el cor cada vegada. M’apassiona tot el que sigui la cultura i les arts, tant literatura com música, teatre o arts plàstiques.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *