Valoració 8 sobre 10
A Separacions hi trobem la història de l’Oriol i la Naïma, que sembla ser l’eix del muntatge. Però, al seu voltant, hi trobem altres petites històries que són com un gran mosaic de les relacions entre parelles.
La Naïma està avorrida de la vida que duu. S’estima l’Oriol però no veu futur en el que estan vivint. Així que li diu que se’n vol separar. L’Òscar, a qui la vida que té ja li agrada, no entén res. Un cop separats, la Naïma i l’Oriol mantindran el contacte… més que mantenir el contacte, comencen una relació a distància que ells intenten fer veure que no existeix. Hi ha sexe ocasional, hi ha altres parelles (o no)… i sobretot, hi ha les mateixes mentides, les mateixes concessions, les mateixes negociacions que quan vivien junts. Separar-se semblava la solució. Però, s’han separat de debò?
“Necessito temps.”
El món no es queda amb aquesta parella. També hi trobem la parella on ell és una persona gris i ella una persona que creu que té més empenta. S’estimen? No. Viuen junts perquè fa anys que viuen junts. Però quan el menyspreu salta al davant dels ulls… tot peta. Fins i tots les persones més grises poden prendre decisions agosarades.
“Tu a mi no m’estimes i jo no vull viure sense amor.”
De vegades, no cal que ser una persona grisa per prendre decisions agosarades. Una dona brillant, amb un futur brillant, apreuada pels seus col·legues i per l’entorn professional… ho deixa tot per dedicar-se a ella. Que ja li toca. La seva parella no ho entén. El conflicte està servit.
“Se suposa que puc prendre les decisions jo soleta.”
Separacions, una obra amb un text d’Ever Blanchett adaptat a l’actualitat
El text d’Ever Blanchett s’ha adaptat a l’actualitat. La tecnologia ha avançat i les relacions entre les persones també. Les parelles ja no són home i dona… però els conflictes entre parelles no sembla que siguin massa diferents.
El text d’Ever Blanchett ens mostra com les parelles funcionen amb negociacions en fals, mala comunicació, renúncies a contracor que es tornen retrets, situacions de poder per mantenir un estatus… i, sobre tot, el xantatge emocional.
“Quan em dius aquestes coses, em fas sentir molt malament.”
Les persones som complicades i compliquem les coses. Per no ferir, mentim. Quan mentim ens sentim malament. Se’ns nota. Mentim de nou per amagar-ho. I la roda no s’atura. I el dia que decidim dir la veritat, no surt com ens ho havíem imaginat:
“-No et suporto. No t’aguanto més.
Christian Cánovas, Eva de Luís, Oscar Jarque, Carla Ricar, Rafaela Rivas i Raül Tortosa interpreten tots els personatges de Separacions, ben dirigits per Pere Anglas.
Separacions és una comèdia agra. Sí, ens fa riure… però també ens fa pensar. Segur que més d’una de les escenes ens és molt familiar.